Նկարագրություն
Շատ խոշոր չղջիկ է. FA 57,2–64,1 մմ, D5 55 մմ-ից ավելի, D3 100 մմ-ից ավելի։ Երկար և լայն ականջները ուղղված են առաջ՝ դնչի վրայով, հիմքում հպվում են։ Երկար դնչի վերին շուրթին սովորաբար կա հինգ ծալք։ Մորթին կարճ է և մետաքսանման, մեջքը սևամոխրագույն է։ Պոչի առնվազն մեկ երրորդը դուրս է գալիս թաղանթից և ծայրում ունի կոշտ մազեր։ Թևերը երկար և նեղ են։ Բութ մատը և հատկապես ոտնաթաթը ունեն սպիտակ, կեռ խոզանակներ, որոնցով մաքրում է մորթին։ Արձակում է լավ լսելի, բարձր ձայներ (8–11 կՀց) (Dietz, von Helversen, 2004, էջ 21)։
Ապրելավայր
Գերադասում է անտառային հատվածները ջրավազանների մոտ, զբաղեցնում է ծառերի փչակներ, ժայռերի ճեղքեր և ծառերի անջատված կեղևի տակի դատարկություններ։ Ձևավորում են 2–6 առանձնյակից կազմված խմբեր (ՀՀ Կարմիր գիրք, 2010)։ Կարող են թռչել ծառերի սաղարթների վրայով արևի մայր մտնելուց առաջ (ՀՀ Կարմիր գիրք, 2010)։
Բազմացում
Էգերը հունիսին ծնում են մեկ ձագ (ՀՀ Կարմիր գիրք, 2010)։ Ըստ Myhrvold et al. (2015) տվյալների՝ հղիությունը՝ մոտ 46 օր, կյանքի առավելագույն հայտնի տևողությունը՝ 13 տարի։
Ընդհանուր արեալ
Արեալը (ըստ MDD v2.5) ընդգրկում է Միջերկրածովյան տարածաշրջանը, Կանարյան կղզիները, Առաջավոր և Միջին Ասիան։
Տարածում Հայաստանում
Հայաստանը, ամենայն հավանականությամբ, արեալի արևմտյան սահմանն է։ 1974–1975 թթ. նկատվել է Տավուշի մարզում (Բերդ, Ենոքավան, Պապանինո), իսկ 2004 թ.՝ Վարդենիսի լեռնաշղթայի հարավային լանջերին (ՀՀ Կարմիր գիրք, 2010)։։
Պահպանության կարգավիճակ
Գրանցված է ՀՀ Կարմիր գրքում (2010)՝ DD («Անբավարար տվյալներ»)։ IUCN՝ LC (ըստ MDD v2.5)։